e sport

E sport staat voor electronic sport. Deze term gebruikt men voor het competitief spelen van computerspellen. Het is inmiddels een wereldwijd fenomeen geworden waar steeds meer spelers aan mee gaan doen.

E sport in Nederland

Sinds 2000 wordt er in Nederland ook op serieuze wijze aan e sport gedaan. De eerste organisaties die tot stand zijn gekomen zijn meerdere LAN-party organisaties zoals Netgamez, The Party, CowWorks en meerdere gamecenters waaronder The Game Syndicate (die inmiddels failliet is gegaan) en The Cybe. CowWorks is inmiddels failliet gegaan en de licentie was tussen 2007 en 2010 in de handen van Gamekings. Vanaf 2011 wordt het kwalificatietoernooi door de e sport bond georganiseerd.

E sport ook bij voetbalclubs

E sport wordt ook bij voetbalclubs gedaan. Daar zetten ze competities op en kunnen de virtuele voetbalclubs tegen elkaar spelen. In het spel zijn het weliswaar 11 tegen 11 spelers, maar een team wordt maar door één persoon gecontroleerd. Er is met het e sporten ook meer dan genoeg geld te verdienen, helemaal als het om de grote toernooien gaat. Zo kunnen mensen ineens miljonair worden. Het is meer en meer een echt beroep aan het worden.  Of het een echte sport is, daar zijn de meningen redelijk over verdeeld. Het gaat dus ook lang niet alleen over sportspellen die bij  e sport gespeeld worden. Het zijn allerlei soorten spellen, zoals platformspellen, die in competitieverband vaak door teams worden gespeeld. Er zijn dan ook tal van online filmpjes op Youtube te vinden en het internet staat er verder ook wel vol mee. De competities worden live gestreamd, helemaal als het om hele grote toernooien gaat. De echte gamers zijn er dol op om naar te kijken en dromen er vaak van om e sport te kunnen beoefenen.

Het wordt doordat de wereld steeds meer digitaal aan het worden is  meer en meer een echte sport waar je steeds meer geld mee kunt winnen. Men zou het gerust werk kunnen noemen. Iets waar de jongere mensen natuurlijk helemaal gek van blijdschap van worden. Als het je zelf ook lijkt om een e sporter te worden, dan zijn er genoeg plekken waar je jezelf aan kunt melden. Ga anders gewoon eens kijken bij een toernooi om te zien hoe het er allemaal aan toe gaat.